vrijdag 23 september 2011

Stimuleren van de europese economie

Het dagelijkse nieuws bestaat tegenwoordig uit het onderwerp eurocrisis/recessie en dan met name Griekenland zijn de belangrijkste nieuwsfeiten. Ik zal hier eens wat over schrijven.

De totale kosten van de crisis worden geschat op 8.4 biljoen euro.
De eu ministers hebben zelf al zo'n 500 miljard euro in de economie gepompt om deze te stimuleren.
Hiervan is 109 miljard alleen al naar Griekenland gegaan. Eerst even wat weetjes over dit land. Het aantal inwoners is bijna 11 miljoen. De pensioenleeftijd ligt op 57 jaar.  (65 in 2013)
Het land zelf heeft totaal geen export. Met andere woorden , het produceert niks in verhouding tot andere europese landen.
Het verwachte resultaat van deze investering van 109 miljard is dat de Grieken failliet zullen gaan.(Hoe kan het ook anders)

Nu eerst even wat anders.Ik las van de week dat men in 2050 een algehele duurzame europese economie willen realiseren. Dit zou dus betekenen dat de europese visserij ook dan duurzaam moet zijn. Dus nieuwbouw.
Een ander onderwerp is de visserijdruk, die wil men af laten nemen. Nou als we toch met miljarden gooien weet ik wel wat.

Tegenwoordig bestaat het aantal visserschepen in de eu uit ca.82000 schepen (groot en klein).

Als eerste pakken we de visserijdruk aan, we geven 1,5 miljoen voor elk schip die wil stoppen met het uit oefenen van de visserij. Ik denk dat minimaal 1/3 van de visserschepen verdwijnt met deze regeling.
1/3 van 82000  is 27333 schepen.
Kosten 41 miljard euro (afgerond).
Nu houden we nog maar 54667 schepen over (visserijdruk opgelost).
In plaats van de overige oude schepen  zullen dus duurzame en gecertificeerde schepen gebouwd worden.
Stel dat dit gem. 4 miljoen per schip is dit zou dan zo'n 219 miljard gaan kosten.

De totale vernieuwing van de europese visserijvloot komt dan op 260 miljard euro.

Dan nu weer even terug naar de crisis , we laten deze nieuwbouw gebeuren in Griekenland en Spanje. In deze landen zal het aantal werklozen drastisch dalen.
De staalbedrijven zullen volop moeten gaan produceren, scheepswerven, elektrobedrijven enz. zullen mensen aan moeten nemen.
Niet alleen de economie van deze landen krijgt een stimulans, maar ook die van andere europese landen.
Want als het in Griekenland en Spanje goed gaat, gaat het in de rest van europa ook goed.

Voor de rest hoeven er ook geen subsidies meer te gaan naar de welbekende stichtingen en fondsen welke "tegen" de visserij zijn .(deze kunnen opgeheven worden) Want nu zijn we toch verantwoordelijk aan het vissen. Dat zal een hoop geld besparen voor de eu/nederlandse staat.

Dit noem ik pas stimuleren van de economie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten